Kent16 Haber | Bursa Haberleri ve Son Dakika
Ana Sayfa Dünya Batılı ülkeler, İsrail'in Doğu Kudüs'teki E1 projesine sert tepki gösterdi
kent16
Batılı ülkeler, İsrail'in Doğu Kudüs'teki E1 projesine sert tepki gösterdi
Dünya

Batılı ülkeler, İsrail'in Doğu Kudüs'teki E1 projesine sert tepki gösterdi

İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Kanada, Hollanda ve Norveç liderleri, İsrail'in Doğu Kudüs'te 1234 yeni konut inşası için ihale ilanı vermesini 'kabul edilemez' buldu. Bu karar, iki devletli çözüm ihtimalini zayıflatıyor.

 Dünya  20.08.2026 22:01  KENT16 Editör  2 DK OKUMA
K16Kent16 Haber Merkezi · Dünya kategorisinden güncel haber

Uluslararası alanda önemli bir gelişme yaşandı. Batılı 7 ülke, İsrail hükümetinin işgal altındaki Doğu Kudüs ile Batı Şeria'yı birbirinden ayırmayı amaçlayan E1 yasa dışı işgal projesi kapsamında 1234 yeni konut inşası için ihale ilanı yayımlamasını sert bir dille eleştirdi. İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Kanada, Hollanda ve Norveç liderleri, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, bu kararın 'kabul edilemez' olduğunu belirtti.

Açıklamada, E1 yerleşim projesinin, Batı Şeria'nın bölünmesine ve Filistin topraklarının bütünlüğüne zarar vererek, iki devletli çözüm ihtimalini zayıflatacağı ifade edildi. Ayrıca, uluslararası hukukun, Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerinin yasa dışı olduğu konusunda açık olduğu, bunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından da yeniden teyit edildiği vurgulandı.

Batı Şeria'daki yerleşimci şiddetinin eşi görülmemiş seviyelere ulaştığı ve Filistin ekonomisine ciddi kısıtlamaların uygulandığı bir dönemde bu kararın daha da endişe verici olduğu dile getirildi. Liderler, İsrail hükümetine bu planları derhal geri çekmesi ve yerleşim genişlemesini sona erdirmesi çağrısında bulundu.

Bu gelişmeler, uluslararası ilişkilerde ve Orta Doğu'daki barış süreçlerinde yeni tartışmalara yol açabilir.

Paylaş WhatsApp
Okur katkıları
Habere yorum yaz
Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.
Kişisel saldırı, hakaret ve spam içeren yorumlar yayınlanmaz.
Bu habere ilk yorumu siz yazabilirsiniz.
Benzer Haberler