Kent16 Haber | Bursa Haberleri ve Son Dakika
Ana Sayfa Bursa’da tarihî yürüyüş: 104 yıllık kurtuluş coşkusu sokaklara taştı
kent16
Bursa’da tarihî yürüyüş: 104 yıllık kurtuluş coşkusu sokaklara taştı

Bursa’da tarihî yürüyüş: 104 yıllık kurtuluş coşkusu sokaklara taştı

Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümünde binlerce kişi Tophane’den Heykel’e yürüdü. Türk bayrakları ve marşlarla ilerleyen kortej, kent merkezinde duygu dolu görüntüler oluşturdu.

 11.09.2026 12:04  KENT16 Editör  4 DK OKUMA
K16Kent16 Haber Merkezi · Türkiye ve dünyadan güncel haber

Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü, kent merkezinde düzenlenen tören ve etkinliklerle kutlandı. Bursa Valiliği tarafından gerçekleştirilen Kurtuluş Yürüyüşü’nde protokol üyeleri, gaziler, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, gençler ve vatandaşlar aynı gurur etrafında buluştu.

Tophane’de toplanan kortej, Türk bayrakları ve marşlar eşliğinde Atatürk Caddesi üzerinden Heykel’deki Atatürk Anıtı’na yürüdü. Geniş katılımla gerçekleştirilen yürüyüşte Bursa’nın 11 Eylül 1922’de yeniden özgürlüğüne kavuşmasının gururu yaşandı.

Bursa’nın kurtuluş coşkusu sokaklara taşındı

Yürüyüşe Bursa Büyükşehir Belediyesi Bandosu, Bursa Mehter Takımı ve Tahtakıran Kılıç Kalkan Ekibi de katıldı. Bando ve mehter takımının seslendirdiği marşlara vatandaşlar Türk bayraklarıyla eşlik etti.

Gaziler ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının da yer aldığı kortejde, Bursa’nın bağımsızlık mücadelesini ve kurtuluş gününü simgeleyen anlamlı görüntüler oluştu.

Bursa protokolü yürüyüşte buluştu

Kurtuluş Yürüyüşü’ne Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şahin Biba, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ve Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın katıldı.

Bursa milletvekilleri Selçuk Türkoğlu, Fevzi Zırhlıoğlu, Ahmet Kılıç ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile kent protokolünün diğer temsilcileri de yürüyüşte yer aldı.

“Bursa’nın yüzyılları bu yolun üzerinde duruyor”

Yürüyüşün ardından konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şahin Biba, Tophane’den Heykel’e uzanan güzergâhın Bursa’nın farklı dönemlerine tanıklık ettiğini söyledi.

Tophane’nin Bursa’nın kuruluş tarihini, Atatürk Anıtı’nın bulunduğu Heykel Meydanı’nın ise Millî Mücadele’nin izlerini taşıdığını belirten Biba, “Kısa bir güzergâh gibi görünse de Bursa’nın yüzyılları bu yolun üzerinde duruyor” dedi.

Biba, Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin şehri Bursa’nın tarihî kimliğine dikkat çekerek Tophane, Hisar ve Ulu Cami çevresinin kentin hafızasındaki önemini vurguladı.

Bursa 11 Eylül 1922’de özgürlüğüne kavuştu

Bursa’nın düşman işgali altında geçirdiği dönemin iki yıl, iki ay ve iki gün sürdüğünü hatırlatan Şahin Biba, Türk birliklerinin 11 Eylül 1922’de Bursa’ya girmesiyle kentin yeniden Türk bayrağına kavuştuğunu ifade etti.

İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağının göndere çekildiği törende, 104 yıl önce Bursa semalarında yeniden dalgalanan ay yıldızlı bayrağın taşıdığı anlam bir kez daha hissedildi.

Biba; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere Millî Mücadele’nin bütün kahramanlarını, Bursa’nın kurtuluşunda görev alan askerleri, şehitleri ve gazileri rahmet, minnet ve şükranla andı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajı okundu

Kurtuluş Yürüyüşü’nün ardından düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa’nın kurtuluşunun 104. yıl dönümü dolayısıyla gönderdiği mesaj okundu.

Kutlama programı halk ları gösterileriyle devam etti. Renkli görüntülere sahne olan gösteriler, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

Yüzbaşı Rüştü Bey’in mezarı ziyaret edildi

Program kapsamında, Bursa’nın düşman işgalinden kurtarılmasında görev alan kahramanlardan Yüzbaşı Rüştü Bey’in mezarı da ziyaret edildi.

Bursa’nın kurtuluşunun 104. yıl dönümü etkinlikleri, Millî Mücadele kahramanlarının rahmet ve minnetle anılmasıyla sona erdi.

Paylaş WhatsApp
Okur katkıları
Habere yorum yaz
Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.
Kişisel saldırı, hakaret ve spam içeren yorumlar yayınlanmaz.
Bu habere ilk yorumu siz yazabilirsiniz.
Benzer Haberler