Ana Sayfa Dünya İranlı yetkili ABD'ye süre verdi: Saldırgan politikalar geliyor
kent16
İranlı yetkili ABD'ye süre verdi: Saldırgan politikalar geliyor
Dünya

İranlı yetkili ABD'ye süre verdi: Saldırgan politikalar geliyor

İran, ABD ile olan anlaşmanın şartlarını yerine getirmesi için birkaç haftalık süre tanıdığını açıkladı. Tahran, diplomasi başarısız olursa saldırgan politikalara geçeceğini belirtti.

 Dünya  17.08.2026 23:07  KENT16 Editör  3 DK OKUMA
K16Kent16 Haber Merkezi · Dünya kategorisinden doğrulanmış güncel haber

ABD-İran gerilimi bir türlü savaş ekseninden çıkmazken kışkırtıcı açıklama bu kez İran'dan geldi. İranlı bir üst düzey yetkili mutabakat zaptındaki şartlar için ABD'ye birkaç haftalık süre verildiğini belirterek ülkesinin tamamen saldırgan politikalara geçme kararını aldığını söyledi.ABD-İran arasındaki kriz sürerken, Tahran yönetiminden dikkat çeken bir açıklama geldi. İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’a konuşan adı açıklanmayan üst düzey bir İranlı yetkili, İran’ın savunmaya dayalı politikalardan "tamamen saldırgan" politikalara geçme kararı aldığını söyledi.

Yetkili, diplomasinin başarısız olması halinde Tahran’ın ABD ordusunun bölgede sürdürdüğü ablukayı kırmak amacıyla "zamanında ve isabetli" bir saldırı düzenleyeceğini ifade etti. "ABD'YE SÜRE VERİLDİ" İranlı yetkili, taraflar arasında haziran ayında imzalanan ancak kısa sürede karşılıklı ihlaller nedeniyle askıya alındığı belirtilen mutabakat zaptındaki şartların yerine getirilmesi için Washington’a birkaç haftalık süre tanındığını söyledi.

İranlı yetkili ABD'ye süre verdi: Saldırgan politikalar geliyor

Yetkili, "İran tarafından belirlenen birkaç haftalık kısa süre içinde ABD, anlaşmanın bütün şartlarını yerine getirmelidir. Bu, ABD ile müzakerelerin devam etmesi için bir ön şarttır" ifadelerini kullandı. Tahran yönetiminin belirlediği sürenin ABD ve Körfez bölgesindeki diğer ülkelere müzakerelerde arabuluculuk yapan ülkeler aracılığıyla iletileceği kaydedildi.

NE OLMUŞTU? ABD ile İsrail'in 28 Şubat'ta ortak hareketle başlattığı savaşta ABD ve İran, imzalanan mutabakat zaptı kapsamında 60 gün süreyle geçici ateşkes ilan edilmesi konusunda uzlaşmaya varmıştı. Tarafların bu süreçte İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stokları, Tahran’ın nükleer programı ve Hürmüz Boğazı’nda seyrüsefer güvenliğinin yeniden sağlanması gibi başlıkları kapsayan nihai bir barış anlaşması üzerinde çalışması bekleniyordu.

Ancak Tahran yönetimi, mutabakat zaptının 5. maddesinin İran’a Hürmüz Boğazı’nı yönetme hakkı verdiğini savunurken, ABD yönetimi söz konusu ifadeleri reddetmişti. İran, Washington yönetimini Hürmüz Boğazı’ndaki ticari gemileri, İran ile koordinasyon halinde belirlenen güvenli güzergahlar yerine farklı rotalara yönlendirmekle suçlamış ve su yolunda yeni saldırılar düzenlemeye başlamıştı. Bunun üzerine çatışmalar geçici süreyle yeniden şiddetlenmişti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, ABD’nin ihlalleri nedeniyle anlaşmanın askıya alındığını açıklamıştı.

Paylaş WhatsApp
Okur katkıları
Habere yorum yaz
Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.
Kişisel saldırı, hakaret ve spam içeren yorumlar yayınlanmaz.
Bu habere ilk yorumu siz yazabilirsiniz.
Benzer Haberler