Kent16 Haber | Bursa Haberleri ve Son Dakika
Ana Sayfa ›Ekonomi ›Şimşek’ten fon krizi açıklaması! Kazanç sağlayanlar için liste hazırlandı
kent16
Şimşek’ten fon krizi açıklaması! Kazanç sağlayanlar için liste hazırlandı
Ekonomi

Şimşek’ten fon krizi açıklaması! Kazanç sağlayanlar için liste hazırlandı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, fon krizine ilişkin yürütülen incelemelerde piyasa bozucu faaliyetlere katılan ve bu faaliyetlerden kazanç elde eden kişilerin tespit edildiğini açıkladı. Hazırlanan listenin TMSF ve Adalet Bakanlığına iletildiğini belirten Şimşek, bazı fonların tasfiye sürecine ilişkin de bilgi verdi.

 Ekonomi  20.10.2026 13:19  KENT16 Editör  3 DK OKUMA
K16Kent16 Haber Merkezi · Ekonomi kategorisinden güncel haber

Fon krizinde kazanç sağlayanlar tespit edildi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, fon krizine yönelik yürütülen çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. TMSF, Adalet Bakanlığı ve Merkezi Kayıt Kuruluşunun (MKK) ortak çalışma yürüttüğünü belirten Şimşek, fonların kuruluşundan tasfiyesine kadar gerçekleşen işlemlerin özel olarak geliştirilen bir algoritmayla incelendiğini söyledi.

İncelemelerde, piyasa bozucu faaliyetlere katıldığı ve bu faaliyetlerden kazanç elde ettiği değerlendirilen kişilerin belirlendiğini aktaran Şimşek, tespit edilen isimlerin yer aldığı listenin TMSF ve Adalet Bakanlığına teslim edildiğini ifade etti.

Fonların tasfiye süreci devam ediyor

Şimşek, fon krizine ilişkin tasfiye çalışmalarının şeffaf, etkin ve adil biçimde yürütüldüğünü belirtti.

Açıklamasında Hedef Portföy bünyesindeki 31 fona da değinen Bakan Şimşek, bu şirketin normal tasfiye sürecine alınarak işlemlerin tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.

Tera, Pusula ve Atlas fonlarının ise olağanüstü tasfiye kapsamında bulunduğunu belirten Şimşek, Atlas yöneticilerinin TMSF ile görüşmelerini sürdürdüğünü aktardı.

Fonlardan çıkan paraların iadesi için görüşmeler yapılıyor

Bakan Şimşek, bazı fonlardan çıkarılan kaynakların geri alınması için görüşmelerin devam ettiğini açıkladı. Fonlardan haksız kazanç sağlandığı değerlendirilen tutarların iadesinin önemine dikkat çeken Şimşek, gönüllü iade sürecinin sürdüğünü bildirdi.

Şimşek, ilgili kurumların değerlendirmeleri ve Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) alacağı kararlar doğrultusunda kamu un bilgilendirileceğini ifade etti.

390 bin hesap için ödeme planı gündemde

Fon mağdurlarının ödemelerine ilişkin de bilgi veren Şimşek, yaklaşık 390 bin hesabın 1 milyon liraya kadar ödeme yapılabilmesi halinde temizlenebileceğini belirtti.

Şimşek’in açıklamasına göre, 131 fondan 66’sının tasfiye işlemleri tamamlandı. Tasfiye sürecinde yeterli kaynağın bulunmaması ihtimaline yönelik düzenlemelerin de geçici tasfiye kanun tasarısında ele alındığı ifade edildi.

Ödemelerin tutarı ve kapsamının fondan fona değişebileceği belirtildi.

10 milyon liranın üzerinde reel kazanç elde edenlere çağrı yapılacak

Şimşek, geri kazanım çalışmalarında özellikle enflasyonun üzerinde ve belirli tutarların üzerinde kazanç sağlayanlara odaklanılacağını söyledi.

İlk aşamada 10 milyon lira ve üzeri reel kazanç elde ettiği belirlenen kişi ve şirketlere başvurulmasının planlandığını aktaran Şimşek, gönüllü iade gerçekleşmemesi durumunda hukuki süreçlerin işletilebileceğini ifade etti.

Bakan Şimşek ayrıca, fonlardan hukuka aykırı şekilde aktarıldığı değerlendirilen para ve varlıkların geri alınmasının kritik önem taşıdığını vurguladı.

Paylaş WhatsApp
Okur katkıları
Habere yorum yaz
Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.
Kişisel saldırı, hakaret ve spam içeren yorumlar yayınlanmaz.
Bu habere ilk yorumu siz yazabilirsiniz.
Benzer Haberler