Deniz anaları, nükleer santralde üretimi durdurdu: İki yıl üst üste
Fransa'nın Gravelines Nükleer Güç Santrali, deniz anası akını nedeniyle üretime ara vermek zorunda kaldı. Bu durum, iklim değişikliğinin etkilerini gözler önüne seriyor.
Nature kaynaklı habere göre, reaktörleri soğutmak için kullanılan su pompalama istasyonlarını tıkayan yoğun deniz anası kütlesi nedeniyle santralde tedbir amaçlı üretime ara verildi. Aynı santral, 11 Ağustos 2025 tarihinde de benzer bir deniz anası işgali nedeniyle dört ünitesini kapatmak zorunda kalmıştı. İşletmeci firma EDF'nin benzer bir olayı önlemek için yüz binlerce euro harcamasına rağmen olayın 12 ay sonra birebir tekrarlandığı bildirildi.
Uzmanlar, yaşanan bu durumun iklim değişikliğinin ciddi bir sonucu olduğuna dikkat çekiyor. Yükselen deniz suyu sıcaklıkları, deniz analarının beslendiği plankton miktarını artırırken, canlının üreme döngüsünü de hızlandırıyor. EDF, tesis çevresine balıkçı tekneleri konuşlandırarak deniz anası kütlelerini santralden uzak tutmaya çalıştığını ve tesisin önümüzdeki günlerde tam kapasiteye döneceğini açıkladı.
Hayvanların insan altyapısına yönelik beklenmedik müdahaleleri Haberde, doğanın insan altyapısını ve bilimsel tesisleri aksattığı tek olayın deniz anaları olmadığına dikkat çekildi. ABD'nin Connecticut eyaletinde bir rakunun elektrik trafosuna girmesi sonucu binden fazla elektrik kesintisi yaşandığı ve 2 bin 500'den fazla abonenin elektriksiz kaldığı hatırlatıldı. Benzer şekilde Washington'daki Yerçekimsel Dalga Gözlemevi'nde (LIGO) buz tutan soğutma borularını gagalayan kuzgunların hassas ölçüm cihazlarında veri bozulmalarına yol açtığı, CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda ise soğutma sistemlerine düşen bir ekmek parçası yüzünden elektrik kesintisi meydana geldiği belirtildi.
Uzmanlar, bu tür vakaların insan faaliyetlerinin doğal yaşama müdahalesinin ve yaşam alanlarını değiştirmesinin bir yansıması olduğunu vurguluyor. ETİKETLER Fransa Nükleer Santral ABD Sıradaki Haber Yapay zekada devasa yatırım yarışı: Devrim mi, yoksa balon mu? Yükleniyor lütfen bekleyiniz SON HABERLER 01:53 Endonezya'da 7,7 büyüklüğünde deprem 01:24 İran Dışişleri Bakanı Arakçi: ABD ile müzakere konusunda henüz bir karar almadık 00:56 İran'dan Trump'a Hürmüz Boğazı yanıtı: Ne tweetle ne uçak gemisiyle ele geçirilebilir 00:54 Organize suç örgütü elebaşı Serkan Kurtuluş Türkiye'ye getirildi 23:41 MEB'den Bakanlığın adı kullanılarak para talep edenlere karşı uyarı 23:22 Trump: Yakında Hürmüz Boğazı'nı ABD toprağı ilan edeceğim AK Parti 25.
Kuruluş Yıl Dönümü Programı'nda dron gösterisi düzenlendi FOTO FOKUS Cumhurbaşkanı Erdoğan küresel vicdanın sesi oldu VİDEO GALERİ OKUMA LİSTESİ Deniz anası sürüsü, nükleer reaktörü durdurdu Yapay zekada devasa yatırım yarışı: Devrim mi, yoksa balon mu? Umman açıklarındaki büyük petrol sızıntısı geniş bir alana yayıldı ABD'de siber güvenlikte yeni dönem: Özel şirketlere hack yetkisi verildi






